Προς ένα ανοιχτό και ψηφιακά ώριμο σχολείο

13-17 Ιουλίου 2020

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Πιλοτικής Δράσης Reflecting For Change

H συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου στις Φυσικές Επιστήμες του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής Δρ. Ασημίνα Κοντογεωργίου σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ), το ΕΚΦΕ Αλίμου και το ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης, διοργανώνουν το διαδικτυακό θερινό σχολείο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών «Προς ένα ανοιχτό και ψηφιακά ώριμο σχολείο». Το σχολείο στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την φιλοσοφία του ανοιχτού σχολείου που παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς να εμπλακούν, να συζητήσουν και να εξερευνήσουν πώς τα σχολεία πρέπει να εξελιχθούν και να επαναπροσδιοριστούν καθώς και πώς μπορούν να γίνουν κοιτίδες καινοτομίας.

Έχει σχεδιαστεί με στόχο την προαγωγή της χρήσης εργαλείων του αναστοχασμού προκειμένου να υποστηριχθεί η καινοτομία και η συστημική αλλαγή στα σχολεία. Προτείνει ένα πλαίσιο στήριξης της καινοτομίας και έναν οδικό χάρτη για τα σχολεία που επιδιώκουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις που αφορούν προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες των σχολείων. Οι δράσεις αυτές βοηθούν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους τοπικούς παράγοντες να προετοιμάζουν αποτελεσματικά υπεύθυνους και επιστημονικά σκεπτόμενους πολίτες.

Το διαδικτυακό θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί 13-17 Ιουλίου 2020 και έχει διάρκεια 10 ώρες. Απευθύνεται σε διευθυντές σχολικών μονάδων και καινοτόμους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα του Θερινού σεμιναρίου θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για τα σχολεία των συμμετεχόντων, τη χρήση εργαλείων αναστοχασμού ως μηχανισμού παρακολούθησης της αναπτυξιακής πορείας του σχολείου και την παρουσίαση προτάσεων για το σχεδιασμό καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν πώς τα σχολεία μπορούν να κινηθούν από τον αναστοχασμού στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης προς την «ανοικτότητα», την ψηφιακή ωριμότητα της σχολικής κοινότητας. Η «ανοικτότητα» αναφέρεται στη χρήση ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων και εφαρμογών αλλά και στη δημιουργία ενός μοντέλου συνεργασίας με εξωτερικούς προς το σχολείο παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο. Η ψηφιακή ωριμότητα αναφέρεται στην υιοθέτηση τεχνολογικών εφαρμογών που επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να έχουν συνεχή πρόσβαση σε ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο, βάσεις δεδομένων, εικονικά ή απομακρυσμένα εργαστήρια και να εμπλουτίζουν διαρκώς την εκπαιδευτική εμπειρία.

Το διαδικτυακό θερινό σχολείο απευθύνεται σε διευθυντές σχολικών μονάδων και καινοτόμους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

13/07/2020 14/07/2020 15/07/2020 16/07/2020 17/07/2020
18.00 – 19.00

Οδικός χάρτης Ανοικτής Σχολικής Εκπαίδευσης

Σοφοκλής Σωτηρίου, Ελληνογερμανική Αγωγή

 

Χρησιμοποιώντας εργαλεία αναστοχασμού για την εκτίμηση των πραγματικών αναγκών του σχολείου

Νίκος Ζυγουρίτσας, Ελληνογερμανική Αγωγή

Το Σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών μέσα από το Πρίσμα των Νέων Τεχνολογιών

Αθανάσιος Γκουρμπής, Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Σμύρνης
Χριστόφορος Στογιάννος, Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου

 

Τα ανοικτά σχολεία προάγουν την ψυχική ανθεκτικότητα όλων των μελών της σχολικής κοινότητας

Ασημίνα Κοντογεωργίου, ΣΕΕ ΠΕ04 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής

Παρουσιάσεις συμμετεχόντων

Συζήτηση

19.00 – 20:00

Μοντέλο καινοτομίας ενός

ανοικτού και ψηφιακά ώριμου σχολείου

Στέφανος Χερουβής, Ελληνογερμανική Αγωγή

Κοινότητες Μάθησης και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών: το παράδειγμα της ΕΕΠΕΚ

Δημήτρης Κολοκοτρώνης, Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύνδεση στο internet, ακουστικά και μικρόφωνο.

Προετοιμασία σεναρίου

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τα δικά τους σενάρια, να τα δουλέψουν μαζί μου τους επιμορφωτές και να λάβουν σχόλια και συμβουλές πάνω σε αυτά. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα ζητηθεί από τους εκπαιδευτικούς να ολοκληρώσουν το σενάριό τους,  δημιουργώντας μια παρουσίαση.

Συνεπώς συνιστάται στους συμμετέχοντες, να προετοιμάσουν ένα πλάνο σεναρίου πάνω στο οποίο θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Ασημίνα Κοντογεωργίου, 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής

Η Ασημίνα Κοντογεωργίου είναι Φυσικός και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής από το Σεπτέμβριο 2018. Εκπόνησε Διδακτορικό στο Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η συμβολή της οπτικοποίησης στη διδασκαλία και κατανόηση της ατομικής δομής της ύλης», Μεταπτυχιακά στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Jussieu στο Παρίσι και στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης στο ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. . Ήταν Σχολική Σύμβουλος στη Λάρισα, στην Πιερία και στα Τρίκαλα (2007-2017) και Σύμβουλος Β’ στο ΙΕΠ για τη Φυσική (2018).  Συνεργάζεται με την Ελληνογερμανική Αγωγή στο πλαίσιο πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕΠΕΚ και μέλος του ΔΣ μέχρι το 2017. Έχει παρακολουθήσει σημαντικό αριθμό επιμορφωτικών σεμιναρίων για την Διδακτική και Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τη Διοίκηση στην Εκπαίδευση και την οργάνωση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Έχει οργανώσει, υλοποιήσει και συμμετάσχει σε βιωματικά σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σοφοκλής Σωτηρίου, Ελληνογερμανική Αγωγή

Ο Δρ.Σοφοκλής Σωτηρίου έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο CERN, στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπονήσει δύο διδακτορικές διατριβές στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Από το 1998 είναι υπεύθυνος του Τμήματος έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και συντονίσει μεγάλη σειρά ερευνητικών έργων στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, του δικτύου Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μουσείων και Κέντρων Επιστημών, ενώ έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής για τον σχεδιασμό του προγράμματος Επιστήμη και Κοινωνία για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Έχει συγγράψει περισσότερα από 100 άρθρα, 45 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 45 αυτόνομα βιβλία.

Νάσος Γκουρμπής, 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Δ’ Αθήνας

O  Νάσος Γκουρμπής  είναι  απόφοιτος   του   τμήματος   Φυσικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών  (1996-2000) με κατεύθυνση  τη  Φυσική  Στερεάς  Κατάστασης . Οι πρώτες του ερευνητικές προσπάθειες (Άνοιξη 2000) στο Εργαστήριο Διηλεκτρικού Εφησυχασμού του Τομέα Φυσικής Στερεάς Κατάστασης του ΕΚΠΑ  έτυχαν δημοσίευσης σε επιστημονικά περιοδικά του κλάδου.  Στη συνέχεια  απέκτησε  ΜΔΕ στον  «Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό»   –  που είναι 2 ετές Διατμηματικό Πρόγραμμα -των τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Από το 2005 υπηρετεί στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  και πλέον διαθέτει πλούσια  εργαστηριακή εμπειρία έχοντας συντελέσει στη δημιουργία εργαστηρίου από μηδενικής βάσεως (2005) και όντας υπεύθυνος σχολικών εργαστηρίων  φυσικών επιστημών επί σειρά ετών. Τρέχουσα Θέση : Υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ).

Χριστόφορος Στογιάννος, 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Δ’ Αθήνας

O  Χριστόφορος Στογιάννος έχει εκπαιδευτική και διδακτική υπηρεσία 20 χρόνων. Είναι Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου για 6 χρόνια, Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε. Αλίμου  για 5 χρόνια και Υπεύθυνος Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών για 5 χρόνια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Ε.Α.Π.

Δημήτρης Κολοκοτρώνης, Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας
Ο Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης είναι εκπαιδευτικός Β/θμιας εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής από το 1992. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ως Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Υπεύθυνος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Λάρισας, Διευθυντής του ΠΕΚ Θεσσαλίας και Αν. Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Θεσσαλίας. Συγγραφέας 6 βιβλίων και περισσότερων των 80 άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων καθώς και στη συγγραφή διδακτικού υλικού για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο διανέμεται από το ΥΠΑΙΘ, σχετικά με τη διδακτική μεθοδολογία και την Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Επίσης, διαθέτει 20ετή διδακτική εμπειρία και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στην εκπαίδευση εκπαιδευτών και ενηλίκων. Από το 2014 διατελεί ιδρυτικό μέλος & Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ ).

Νίκος Ζυγουρίτσας, Ελληνογερμανική Αγωγή

Ο κ. Νίκος Ζυγουρίτσας εργάζεται στην Ελληνογερμανική Αγωγή από το Μάιο του 2014. Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πτυχίο στις Επιστήμες της Αγωγής (Παιδαγωγικό Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και Προσχολικής Εκπαίδευσης) και απέκτησε μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στις Επιστήμες της Αγωγής και της Ψυχολογίας (MSc) από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Εργάστηκε ως ερευνητής του εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Έρευνας στη Ψυχολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και ως βοηθός στα online μαθήματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Mons. Για τρία χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής Πληροφορικής στο δευτεροβάθμιο τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου III (Ixelles) των Βρυξελλων. Από το 2003, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε ποικίλα μαθησιακά περιβάλλοντα, ψηφιακών αποθετηρίων, e-learning και δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης. Το 2005, ορίστηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο για την ανάπτυξη ικανοτήτων στην Αφρική της UNESCO (UNESCOIICBA) και το γραφείο της UNESCO στην Αντίς Αμπέμπα υπεύθυνος των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες.